term ID:
term ID HU:
$parentcategory_ID:0
$parentcategory_ID:

current_CAT_ID:540
current_CAT_ID_HU:540

child cat ID:1
post ID:50413
prefixedcategory_
SCH
OptionID: 28210

Milyen jövőbeli munkákhoz lesz szüksége a mai gyerekeknek a programozásra?

Milyen jövőbeli munkákhoz lesz szüksége a mai gyerekeknek a programozásra?

Ma még ismeretlenek előttünk a jövő munkahelyei, csak megbecsülni tudjuk a jelenleg zajló folyamatokból, hogy hány munkahely szűnhet meg a robotok miatt és milyen új munkakörök nyílnak meg a jövő generációja előtt. A Funside School programozásoktatása tehát nem csupán egy jó időtöltés (bár annak sem utolsó!), hanem befektetés egy ma még ismeretlen jövőbe.

 

Milyen munkák lesznek?

Kutatások szerint a mai iskolások 65 százalékának amikor felnő olyan munkája lesz, ami ma még egyáltalán nem létezik. Ezek részben olyasmik lesznek, amikről ma még elképzelhetetlen, hogy bárki fizessen értük: de gondoljunk bele, talán így indultak a SEO-val (keresőoptimalizálás, Search Engine Optimization) foglalkozó munkakörök is. Az IT-szektorban rengeteg új igény fog még jelentkezni. Jövőkutatók szerint megjelenhetnek majd a “személyi IT biztonsági szerelők”, az “összpontosítási tanácsadók”, a 3D nyomtatás fejlődésével pedig “szerv- és testrész-készítők”.

Kiknek nem kell aggódni?

Úgy tűnik, hogy a kétkezi munkákat lesz nehezebb felváltani: a fodrászok, az asztalosok, a kézműves termékeket készítőknek, a szakácsoknak nincs miért aggódniuk. Persze egy-egy részfeladatot az ő munkájukban is elláthat robot, de alapvetően nem helyettesíthetők. Tehát a programozás akár ezen területeken is fontos lehet, de nem váltja ki teljesen az emberi erőforrást.

Kik nézhetnek új munka után?

Az adminisztratív, irodai munkák, HR-tevékenység, ügyfélszolgálati munkák fognak legnagyobb arányban megszűnni. A robotok a nehéz gyártási folyamatokban és az egyszerűbb háztartási folyamatokban is hódítanak majd, sőt az egészségügyben az ápolói-orvosi feladatok is elgépiesednek. Így a programozni tudó szakemberekre itt lesz csak igazán szükség: becslések szerint a következő 10 évben akár 100 millió állás is megszűnhet ebből a körből.

Fel lehet készülni?

Teljesen nyilván nem. De a jövőkutatók szerint a fiatalok valamelyest fel tudnak készülni a jövőre: ehhez ki kell kiválasztaniuk egy-két kulcsterületet és abban mély ismereteket kell szerezniük. De úgy tűnik programozásra, digitális készségekre mindenkinek szüksége lesz, bármilyen szakmában is fog dolgozni.

Visszaugrás a navigációhoz