term ID:
term ID HU:
$parentcategory_ID:0
$parentcategory_ID:

current_CAT_ID:540
current_CAT_ID_HU:540

child cat ID:1
post ID:50404
prefixedcategory_
SCH
OptionID: 28210

Milyen munkahelyi és tantárgyi készségeket fejleszt a robotika?

Milyen munkahelyi és tantárgyi készségeket fejleszt a robotika?

Nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy az hogy a gyerek eljár délutánonként LEGO-robotokat programozni, nem csupán játék, hanem rengeteg hasznos hozadéka van. Önálló gondolkodás, tervezés, csapatmunka – ezek a készségek a jövő munkavállalói számára is igen fontosak lesznek.

 

A Funside School robotika tanfolyamaira sokszor annyi elvárással érkeznek a szülők és a gyerekek, hogy érezzék jól magukat és kóstoljanak bele játékosan a számítógépek világába. Pedig a robotika ennél jóval többről szól.

Csapatjátékosokat nevel a robotika

A kiscsoportos robotikaórán a gyerekek párokban dolgoznak. Tudni kell megegyezni, kompromisszumokat kötni, érvelni, elfogadni a kritikát és a másik véleményét. A robotika minderre lehetőséget ad: látni, hogy nem egy jó megoldás létezik mégpedig a mienk, hanem együtt még jobbat tudunk létrehozni!

Projektszemlélet a robotikaoktatásban

Az iskolai feladatközpontú hozzáállás után furcsa lehet a gyerekeknek, hogy robotikában projektekben kell gondolkodni. A Funside például fél év alatt 16 projektet visz véghez a gyerekekkel, akik való életből vett problémákat modelleznek le és oldanak meg LEGO-robotok építése és programozását keresztül.

Kreatív problémamegoldás

A lemodellezett problémákat bizony meg kell tudni oldani, általában az eddig vezető úthoz kreatív gondolkodás szükséges. Ez nem egy egyszerű összeadás, a robotprogramozáshoz az agyat másként kell dolgoztatni – a gyerekeknek ez jellemzően még jól megy, ne hagyjuk, hogy sok felnőtthöz hasonlóan belőlük is kivesszen ez a fontos készség.

Önálló gondolkodás

Bár ketten vannak egy csapatban, a problémát közösen kell megoldani és ehhez mindketten önállóan kell kigondoljanak valamifél megoldást – amiből aztán közösen összerakhatják a legjobbat. Az önálló gondolkodás a mai munkaerőpiac egyik legfontosabb elvárása, érdemes minél előbb fejleszteni ebben a gyerekeket – a robotika teljes mértékben alkalmas erre.

Visszaugrás a navigációhoz