term ID:
term ID HU:
$parentcategory_ID:16
$parentcategory_ID:16

current_CAT_ID:18
current_CAT_ID_HU:18

child cat ID:1
post ID:38953
prefixedcategory_

OptionID:

5+1 tipp, hogy az első táborozás jól sikerüljön

5+1 tipp, hogy az első táborozás jól sikerüljön

Az első ottalvós tábor a gyerek életében hatalmas esemény – de a szülők gyakran még náluk is jobban izgulnak. A Funside alapítói, Kittka Eszter és Kittka András 11 éve szerveznek és vezetnek táborokat, 150 turnust rendeztek már, összesen közel tízezer résztvevővel. Íme, az ő gyakorlati tanácsaik.

Az ottalvós táborozás a gyermekkor meghatározó élményeinek színtere. Abban, hogy ezeket az élményeket felhőtlen jó kedvvel éljék meg a táborozók, sokat segít, ha van a gyerekekben függetlenség és önreflexió. Minden szülőnek az a célja, hogy gyerekeit önállóságra nevelje, és minden szülő szeretne biztos lenni abban, hogy a táborozás remekül sikerül.

Ebben segítenek Kittka Eszter és Kittka András Funside-alapítók tanácsai. Fontos tudni, hogy a táborban dolgozó pedagógusok mindenben segítik a gyerekeket, így a felsoroltak tökéletes teljesítése egyáltalán nem előfeltétele a táborozásnak. Sőt, maga a tábor az, ami minden praktikánál hatékonyabban szocializál, nevel önállóságra és függetlenségre. Azt javasoljuk viszont, hogy aki azt látja, az alábbiak mindegyike nehézséget okoz még, inkább várjon egy évet annak érdekében, hogy aztán tényleg szuper élményben legyen része gyermekének.

1. Aludjon pár napot a nagymamánál!

Lehet a vendéglátó közeli barát vagy más rokon is. A lényeg, hogy kicsit szokjon hozzá az eltérő környezethez, az otthontól távol is nyugodt és felszabadult legyen, jól aludjon a leendő táborlakó.

2. Alkalmanként hagyjuk rá a higiéniás napi rutint!

Ne adjuk fel az esetleges kezdeti sikertelenség ellenére sem! Bőven megfelelő célkitűzés, hogy a szülőkkel előre megbeszélve önállóan fürödjön, mosson fogat, vegyen tiszta ruhát.

3. Bízzuk rá, mit visz magával az iskolába!

Kiváló felkészülés a gyermek számára, ha előre végiggondolva a napját magának kell összeállítania, hogy a hazaérkezésig mire lesz szüksége. Utólag aztán leülhetünk vele átbeszélni, hogy mi maradt ki, vagy épp mi volt felesleges – ezzel is segítjük a tanulási folyamatot.

4. Ne vágjuk fel neki az ételt!

Az éhes gyermek nyűgös gyermek. Ha a táborozó tud késsel-villával, önállóan étkezni, biztonságérzetet nyújt számára, megóvja a stressztől.

5. Csináljunk kedvet a táborhoz!

Az indulás előtt legalább két héttel kezdjük szóba hozni a tábort, beszéljük meg, derítsük ki, mire számít, esetleg mitől tart gyermekünk. Ha saját gyermekkori élményeinkről, az ottalvós táborozás magával ragadó hangulatáról, vagy épp a rá váró programokról beszélgetünk, akkor az otthon nyugalmát nehezen elengedő első táborozókban is kíváncsiságot, jóleső izgalmat ébreszthetünk.

5+1 Csak a tábor miatt ne vegyünk neki telefont!

A legtöbb ottalvós tábor, így a Funside Balaton esetében is állandóan elérhetőek a gyerekek a tábori telefonokon, ami nem csak költséghatékonyabb, de a táborélmény szempontjából is jobb megoldás, mint a saját mobil. Az állandó egyéni kommunikációs lehetőség inkább elmélyíti, semmint feloldja a honvágyat, ráadásul a napi rutin részeként időt, figyelmet és szórakozási lehetőséget von el a gyermektől.

 

Visszaugrás a navigációhoz