term ID:
term ID HU:
$parentcategory_ID:0
$parentcategory_ID:

current_CAT_ID:540
current_CAT_ID_HU:540

child cat ID:1
post ID:44220
prefixedcategory_
SCH
OptionID: 28210

5 ok, amiért a Debate Club a felnőttkor egyik legjobb támogatója

5 ok, amiért a Debate Club a felnőttkor egyik legjobb támogatója

A Funside beszédfejlesztő tréningjén az angol nyelv magabiztos használatának megalapozásával tárjuk fel az egészséges vitában rejlő erőt. 

Angol nyelvű Debate Club workshopunk a felnőtté válás egy igazán időtlen kritériumával foglalkozik, hiszen a vita a társadalmi fejlődés alapvető hajtóereje, egyúttal elengedhetetlen az ismeretlen felé tartó folyamatban – a jövő épp ilyen. A 21. századi gyerekek boldogulásához nélkülözhetetlen a logikus érvelési és önérvényesítő képesség, de a széles látókörű és empatikus gondolkodás is, amelyeknek mind kiváló edzője a vita.

Egy gyakorlott vitázó képes megkülönböztetni az érzelmeket az érvektől, a veszekedést a vitától, ami különösen fontos bármilyen, cél felé tartó szituációban. Az élet minden területén jelenlévő érvháborúban létfontosságú, hogy releváns szereplők legyünk, ehhez pedig szükség van egészséges vitakultúrára.

Önérvényesítő képesség

A vita ösztönös készség, azonban az érvek ügyes és célirányos használata, a meggyőzés képessége tanulható. Tudni, hogy az egyharmad sokkal meggyőzőbb, mint a 33 százalék, hogy milyen elcsépelt kifejezéseket érdemes elkerülni, vagy hogy a testbeszéd milyen trükkjeivel tudjuk megtámogatni szavainkat igazi ajándék egy érvelőnek. A fiatalként megtanult logikai rendszerező-, és az azon alapuló meggyőzőkészség segítségével nem csak az válik felnőtt korunkra könnyen kifejezhetővé, hogy mit akarunk, de külön eszköztár áll majd rendelkezésünkre ahhoz, hogy el is érjük azt.

Jelentős és felelősségteljes munkakörök

Nem véletlen, hogy az amerikai és angol kultúrkörökben, ahol hagyománya van a disputának, a vitaklubok tagjai rendre jogi vagy politikai karriert futnak. A jól ütemezett, jól hierarchizált és meggyőzően előadott érvek mindkét szakma alapköveinek tekinthetőek. A felelős pozíciókat betöltő munkakörökben állandó jelenség a konfliktus kezelés, amely során kiemelt szerepe van annak, hogy az érzelmek és az objektív érvek közötti különbségre képes legyen rámutatni egy vezető.

Empátia

Nem csak a konfliktuskezelésben, de a szervezet menedzselésében sőt, a termékek és szolgáltatások fejlesztésben is rendkívül fontos, hogy egy felelős vezető képes legyen vitapartnere szemszögéből rálátni a dolgokra. Mivel a Debate Club formai sajátosságai miatt egy érmefeldobáson múlik, hogy mely álláspont mellett kell érvelnie a vitázónak, alapvető beállítottsága lesz a gyakorlott érvelőknek, hogy mindkét oldal argumentumait átlássa. Egy ügyes vitázó képes megjósolni a véleménye ellen felhozandó érveket sőt, irányítani is képes azokat.

Memória

A vitapárbajok a szabályrend szerinti időkorlát miatt nagy sebességgel zajlanak, ahhoz pedig hogy ebben felülkerekedjünk, minden részlet ismeretére szükségünk van. Emlékezni kell a saját és a vitapartner által elhadart érvek mindegyikére csakúgy, mint a témához kapcsolódóan kikutatott információkra. Ahhoz tehát, hogy releváns összefüggéseket találhassunk kritikus, hogy szinte mindenre emlékezzünk. Az pedig már nem újdonság, hogy a felnőtt lét jelentős része arról szól, hogy megjegyezzünk dolgokat és emlékezzünk is rájuk.  

Süket duma

Ahhoz, hogy megnyerjünk egy vitapárbajt a tényeket a saját érveink bizonyítékaként kell tálalni – még ha nem is feltétlen a mi álláspontunkat igazolják. Az efféle játékos manipuláció hozadéka, hogy egy gyakorlott vitázó messziről felismeri a süket dumát, ami a mai, álhírekkel teli világban kiemelt jelentőségű. Az információ hitelességének helyes értékeléséhez szintén nagy segítség, hogy egy-egy vitára felkészülve komoly kutatómunkát kell végezni, mely során – így több forrás összehasonlítása, vagy legkésőbb a vita közben – kiderül, hogy az információ valós-e.

A Funside angol nyelvű beszédfejlesztő tréningjére erre a linkre kattintva lehet jelentkezni. Minden további információ Debate Club workshopunkról ide kattintva ismerhető meg.

Visszaugrás a navigációhoz