SCH

Az iskolai teljesítménykényszer a fő stresszforrás gyermekeink életében?

Az iskolai teljesítménykényszer a fő stresszforrás gyermekeink életében?

A gyerekek és fiatalok élete tele van kihívásokkal és változásokkal, amelyek különféle stresszfaktorokat vonnak maguk után. Az iskola, a társak, a közösségi média és a családi problémák mind olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják a fiatalok mentális egészségét és belső harmóniáját. A nemrégiben készített kérdőívünk segített betekintést nyerni abba, hogy miként élik meg a fiatalok a stresszt és hogyan képesek kezelni azt.

 

Az iskolai stressz, a külső nyomás

A kérdőív kitöltőinek több mint fele úgy gondolja, hogy gyermeke számára a legnagyobb stresszforrás az iskolai teljesítménykényszer és a túlterheltség. Hasonlóan sokan említették a külső elvárásokat és a társak nyomását is ebben a kérdéskörben. Nagymértékű stresszforrás még a közösségi média, a zaklatás és a családi problémák a szülők szerint.

 

 

Önismeret és érzelemkifejezés

A kérdőív eredményei azt mutatják, hogy a fiatalok önismerete összességében pozitív. A válaszadók majdnem fele (45%) szerint jó önismerettel rendelkezik gyermeke, 10% pedig kifejezetten fejlettnek gondolja azt. A kitöltő szülők 35%-a gondolja úgy, hogy közepes ez az érték, és 20% pedig a gyenge opciót jelölte. Az érzelmi kifejezés terén viszont a szűk többség (55%) úgy véli, hogy gyermekeik közepesen vagy még gyengébben képesek kifejezni érzelmeiket, 45% pedig jónak vagy nagyon jónak tartja ezt a képességet.

 

Stresszkezelés és lelki egészség

A gyermekek stresszkezelésével kapcsolatban érkezett válaszok vegyes képet mutatnak: a kitöltők 55%-a úgy gondolja, hogy gyermeke közepesen jól kezeli a stresszes helyzeteket. A szülők 26%-a szerint gyermekük jól helyt tud állni ilyen szituációkban. A kitöltők összesen 19%-a értékelte gyengének vagy nagyon gyengének ezt a képességet.

A „Mennyi stressz éri gyermekét a mindennapokban?” kérdésre adott válaszok azt mutatják, hogy a stressz sűrűn jelen van a mindennapokban: a válaszadók 60%-a közepes mértékű stresszről számolt be gyermeke életében, 25% a sok és nagyon sok választ jelölte meg, a kitöltő szülők mindössze 12%-a jelölte a kevés vagy nagyon kevés lehetőséget.

 

Stresszcsökkentő módszerek

A szülők számos stresszcsökkentő módszert jelöltek meg, amelyek segíteni szoktak gyermekeiknek: sokan választanak olyan tevékenységeket, mint a családtagokkal és barátokkal való beszélgetés, a sport, a zenehallgatás és az olvasás, illetve a művészeti és kreatív tevékenységek. 

 

 

Segítségkérés

A válaszadók döntő része (73%) kért vagy tervez kérni szakértői segítséget gyermekének a lelki problémák kezelésére, 27% pedig nem vagy nem tudja.

A kitöltők egyhangúan, kivétel nélkül ösztönzik gyermekeiket arra, hogy iskolán kívüli, a mentális jólétet elősegítő tevékenységekben vegyenek részt (pl. művészet, sport, mindfulness), annak csupán mértéke eltérő (84% gyakran vagy nagyon gyakran, 16% pedig alkalmanként).

 

Összegzés

Az eredmények azt mutatják, hogy az iskolai teljesítményhez és a túlterheltséghez kapcsolódó nyomás komoly stresszt okoz a fiatalok körében, emellett a külső elvárások is nagy hatással vannak rájuk.  A fiatalok önismerete és érzelemkifejezése a kérdőív alapján fejlesztésre szorul. Sokuknak csak közepesen erős az önismerete szüleik megítélése szerint és az érzelmek kifejezése is nehézségeket okoz. A stresszkezelés terén is van fejlődési lehetőség: a szülők nagy része szerint gyermekeik csak közepesen kezelik jól a stresszt. Fontos megjegyezni, hogy a stressz erősen jelen van a mindennapokban és kihat a gyermekek lelki egészségére. Az eredmények azt sugallják, hogy az iskolai stressz kezeléséhez és a belső harmónia megteremtéséhez olyan stresszcsökkentő módszerekre van szükség, amelyek támogatják a gyermekeket az érzelmeik kifejezésében és az önismeret fejlesztésében. Az eredmények alapján látható, hogy a szülők aktívan ösztönzik gyermekeiket olyan tevékenységek végzésére, mint a művészet és egyéb kreatív foglalkozások, sport vagy zenehallgatás, amelyek segíthetnek a stressz csökkentésében. 

 

A Funside School Mindfulness és művészetterápia tanfolyamának a célja, hogy segítséget nyújtson a fiataloknak a lelki egyensúly megtalálásában és a mindennapi stresszhelyzetek kezelésében. Tudj meg róla többet itt!

 

Visszaugrás a navigációhoz