Hagyományos nyelvoktatás vs újszerű oktatási módszerek

Hagyományos nyelvoktatás vs újszerű oktatási módszerek

Sokat hallani 21. századi oktatásról és annak módszereiről, de valójában mit takar ez? A Funside oktatási szakértői hoznak pár példát.

Sok mozgás vs frontális nyelvoktatás

Csak padok vagy babzsákok, párnák is vannak a teremben? Ha igen, biztos nem egy hagyományos módszerekkel oktató iskolában jársz. A mozgás nagyon hasznos a tudás beépülése szempontjából, ám a szigorúan ülésre ítélő hagyományos iskolák nem nagyon élnek ezzel a lehetőséggel. Pedig érdemes, javítja a koncentrálóképességet, mozgalmassá, izgalmassá teszik az órát, ha nem végig a padban kell ülni. Egy kiscsoportos nyelvóra persze erre jobban lehetőséget ad, mint a hagyományos iskolai létszámok.

Maradj csöndben vs kérdezz bármit!

Ha lehet (közbe)kérdezni, ha nincs rossz kérdés, akkor a gyerekek bátran mernek belekérdezni a tanított anyagba. Nem érdemes elvenni a kedvüket az interakciótól, hiszen ezzel magától a tanulástól vesszük el a kedvüket – egy 21. századi iskola mindig kérdésfeltevére buzdít!

Osztályzás vs pozitív megerősítésen alapuló visszajelzőrendszer

Sok szülő számára nehéz kitörni a „hányas kaptál” értékelés világából, pedig érdemes. Egy jó iskola ennél sokkal többet nyújt: olyan visszajelzőrendszert, amely egyben motivál is, mely a gyerek saját teljesítményéhez méri a fejlődést, nem másokhoz képest ad visszajelzést. Ha mindez online, akár egy játékba építve történik, akkor biztos, hogy 21. századi iskolához van szerencsénk.

Tankönyvi angol vs élő nyelv

Az angoltanároknak óriási a helyzeti előnye mondjuk a történelemtanárokhoz képest: olyasmit tanítanak, amit a gyerekek nap mint nap használnak. Angol nyelvű vlogokat és feliratos filmeket néznek, közösségi oldalakon rengeteg angol nyelvű tartalommal találkoznak. Mindez az angol nyelvoktatás szolgálatába állítható: ha egy magántanár érdekesen akar tanítani, akkor használhat youtube videókat, gifeket, angol nyelvű slágereket. Egy kiscsoportos nyelvórán ezeknek az elemeknek helye és szerepe van. A hagyományos iskolában erre kevesebb tér jut: ott leginkább a tankönyvi anyaggal kell haladni, nem jut idő arra, hogy a gyerekeket érdeklő tartalmakon keresztül ismertessük meg velük az angol nyelvet. Egy sok tekintetben digitális, 21. századi iskola erre is lehetőséget ad a gyerekek nagy örömére.

Visszaugrás a navigációhoz