BAL

GY.I.K.

 

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket a táborral kapcsolatban, amelyeket itt nagyobb témakörökre bontva találhatnak meg!

 

Mit kell hozni a táborba

Mit kell hozni a táborba? Hány napra érdemes pakolni? Van lehetőség ruhát mosni a táborban?

Feltétlenül szükséges minden táborozónk számára:

 • Hét napnyi váltóruha (Mosásra van lehetőség a több turnusra maradó gyerekeknek.)
 • Tisztálkodó szerek
 • A változó időjáráshoz alkalmazkodóan megfelelő öltözet és védő eszközök (pl. esőkabát, naptej, sapka)

Ezzel kapcsolatban részletes információt a tábor kezdete előtt kiküldött tájékoztató e-mailben fogunk küldeni.

Mit kell hozni a foglalkozásokra?

A legtöbb foglalkozás esetében kérjük, hogy a gyerekek hozzanak magukkal az adott foglalkozáshoz megfelelő váltó ruházatot (szörf, SUP, golf, lovaglás, tánc, sport, képzőművészet).

A legtöbb foglalkozások során mi biztosítjuk a szükséges eszközöket, azonban ha van sajátod (pl. teniszütő, kobak, neoprén ruha), akkor azt elhozhatod magaddal. Néhány foglalkozás esetében mindenki a saját eszközén dolgozik (fotózás), a bővebb információkat lásd az egyes foglalkozások aloldalán.

 

 

Kell hozni ágyneműhuzatot, hálózsákot?

Nem szükséges, biztosítunk ágyneműt, de ha a gyermek kényelmesebbnek érzi, akkor hozhatnak sajátot.

Egészségügy

A gyerek mindennap gyógyszert szed, amit hűteni kell, van erre lehetőség?

Amennyiben a táborozó állandó jelleggel valamilyen gyógyszert szed és azt előreláthatólag a turnus ideje alatt is szednie kell, úgy azt feltétlenül írják be a jelentkezési lapon, vagy beregisztrációkor mondják el orvostanhallgatóinknak, és hozzák el a gyermek megfelelő gyógyszeradagját, amihez kérjük, mellékeljenek írott szedési utasításokat is! A gyógyszerek átvételéről minden esetben gyógyszer átadási-átvételi nyilatkozatot töltünk ki beregisztrációkor. Ha hűteni szükséges a gyógyszert, úgy azt a tábori irodában tudjuk biztosítani.

Van orvosi jelenlét a táborban?

Táborozásunk teljes ideje alatt két orvostanhallgató is segíti munkánkat, akik a nap 24 órájában velünk vannak a tábor helyszínén.

Mi a teendő, ha nincs TAJ száma a táborozónak (külföldi gyermek)?

Amennyiben a táborozó nem rendelkezik érvényes magyar társadalombiztosítási kártyával (TAJ kártya), de rendelkezik érvényes Európai egészségbiztosítási kártyával, akkor kérjük ezt a kártyát – vagy annak fénymásolatát – hozzák el a táborba. Amennyiben a táborozó TAJ kártyával és Európai egészségbiztosítási kártyával sem rendelkezik, akkor feltétlenül szükséges a gyermek nevére, a táborozás teljes idejére kiterjedő utasbiztosítást kötni. Ha a gyermek sem érvényes TAJ, sem érvényes Európai egészségbiztosítási kártyával, sem utasbiztosítással nem rendelkezik, akkor a táborozásban nem vehet részt! Mindezen felül a tábor díja magában foglalja az Uniqa biztosító által nyújtott kiegészítő baleset-biztosítást (ez azonban nem terjed ki a sürgősségi ellátásra, éppen ezért fontos az érvényes TAJ kártya, Európai egészségbiztosítási kártya vagy utasbiztosítás megléte).

Egészségügyi probléma esetén mi a teendő?

Amennyiben a gyermek egészségügyi szempontból különleges figyelemre szorul (pl. méhcsípés- vagy más allergia, bármilyen ételallergia, hiperaktivitás, asztma stb.), azt feltétlenül jelezzék beregisztrációkor – ha ezt nem tették meg a jelentkezési lapon – hogy a lehető legjobb módon tudjuk a gondját viselni a gyermeknek a táborozás során.

Étkezés

Van a táborban hűtő?

A táborban a főépületben található két nagyobb hűtő, illetve az új épületben is van egy kisebb. Azonban szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy a gyerekek lehetőség szerint ne hozzanak romlandó ételeket a táborba, a napi étkezés biztosított mindenki számára.

Mi kapható a büfében?

A büfében a különféle üdítők, snackek, chipsek mellett jégkrém és kisebb édességek kaphatóak, valamint melegszendvics, illetve pizza. Emellett táborozóinkat természetesen folyamatosan ellátjuk ivóvízzel, valamint – szintén térítésmentesen – napközben biztosítunk gyümölcsöt is, valamint tízórai/uzsonna időben snack pontot a gyermekeknek.

Hány étkezés van biztosítva a táborban?

2020 nyártól hivatalosan is bevezettük az eddigi 3 mellett a napi 4. étkezést: a reggeli és a meleg ebéd, valamint meleg vacsora mellett egy 4. étkezést is biztosítunk, amelyet táborozóink tízóraira vehetik igénybe a foglalkozások közötti nagyszünetben. Az ilyenkor felállított “Snack ponton” többek között zabkása, instant leves vagy müzli választható. A 4 étkezésen felül továbbra is minden délelőtt biztosítunk friss gyümölcsöt, minden nap másfélét!

Lehet speciális étkezést igényelni? Meddig lehet menüt változtatni?

Értékek és biztonság

Van értékmegőrző a tábor területén?

Mobiltelefont, más elektronikai eszközöket vagy értékes tárgyakat nem javasolt, de nem is tiltott hozni a táborba. Azonban a tábor szervezői nem vállalnak felelősséget a táborba hozott értékekért. A gyermekek minden értéket kizárólag saját felelősségre hozhatnak a táborba, de az értékek megóvására díjmentes értékmegőrzőt működtetünk, ahonnan bármikor el tudja hozni az értékeit a gyermek.

Nem tud úszni a gyermek, ez problémát jelent?

Amennyiben a gyermek úszás tudása nem mélyvízbiztos, úgy szörf, vagy SUP foglalkozásra nem tud jelentkezni, de egyébként nem jelent problémát. A strandon ahol fürdőzni szoktunk nem mély a víz, illetve a strand területén fokozottan figyelünk a gyermekekre. 

A szálláson éjjel is tartózkodik a gyerekekkel valaki, vigyáz-e rájuk felnőtt?

Természetesen a szálláson biztonságban vannak a gyerekek éjjel is. A tanáraink, csoportvezetőink nem alszanak a gyerekekkel egy szobában, de minden gyermek tudja, hogy csoportvezetője hol alszik és be tudnak kopogni ha bármi gond lenne, valamint táborunk 24 órás portaszolgálattal rendelkezik, recepciósunkhoz is bármikor tudnak fordulni a gyerekek, ha valami gondjuk lenne. A nap 24 órájában van velünk két végzős orvostanhallgató is, aki kis sérüléseket, rosszulléteket azonnal el tud látni.

Kik a tanárok és csoportvezetők?

A Funside tanári csapata fiatal, lendületes, motivált és vidám emberekből áll, akikkel egész biztosan örömteli lesz a gyermekek táborozása. A tanárok és csoportvezetők kiválasztását és felkészítését nagyon komolyan vesszük, háromlépcsős kiválasztási folyamaton keresztül történik. Kiválasztási folyamatunk egy 25 pontot tartalmazó kérdéssorral kezdődik, amit minden jelentkező kitölt. Ebben ugyanúgy találhatóak szakmai és motivációs kérdések, mint ahogy megjelölendő minden olyan referencia is, amely érdemben kapcsolódik a Funside táboraiban betöltendő munkakörhöz.

A kérdőívek alapján kiválasztott legjobb pályázók egy 10 kérdéses videóinterjút töltenek fel magukról, amiben a legrelevánsabb, táborozáshoz kapcsolódó kérdések szerepelnek. Ezt követően a pályázók gyakorlati képességeit úgynevezett csoportos válogatókon vizsgáljuk. Ilyenkor 20-25 jelentkező úgy ad számot szakmai tudásáról, mutatja meg személyiségét, szociális talpraesettségét és pedagógiai készségeit, hogy önmaga is gyerekké válik, hiszen a foglalkozásokat végigjátszva nem csak vezetőként, de táborozóként is szerephez jut.A csoportos válogatókat minden alkalommal a Funside táborok vezetői felügyelik. Sok szempontból értékeljük a jelentkezőket, így végül garantáltan a legjobb, legtapasztaltabb emberekkel tudunk együtt dolgozni.  Az új csapattagok felkészítő tréningen, orientáción vesznek részt, ahol a Funside módszer minden elméleti és gyakorlati elemét elsajátítják. Szükséges is – hozott készségeik mellé – a Funside értékeivel is felvértezni őket, hiszen ők azok, akik a gyerekek felügyelőiként kiemelt felelősséget vállalnak majd, akik meghatározzák a táborélmény minőségét. Természetesen szaktanáraink rendelkeznek a saját óráik megtartásához szükséges diplomával, képesítéssel.

A táborban felejtettünk valamit, van lehetőség, hogy visszajusson hozzánk?

Az elveszített értékeket, ruhákat a táborokban folyamatosan gyűjtjük és kirakjuk, hogy aki keres valamit az meg is találja. A táborból való távozáskor csoportvezetőink külön jelzik a gyermeknek, hogy érdemes áttekinteni a talált tárgyak asztalt – a recepció mellett található – így elkerülve az otthoni kellemetlen “hol a kék pulcsid és a sportcipőd?” kérdéseket. Valamint érdemes a kisebb gyermekek esetében a címkékbe beleírni a monogramot. Balatoni táborunk utolsó turnusa után is megőrizzük még pár hétig a talált tárgyakat. Augusztus 31-ig, a nyár lezártáig van lehetőség a táborban hagyott talált tárgyak átvételére!

Kommunikáció a tábor ideje alatt

Tudok beszélni a tábor vezetőivel a táborozás ideje alatt?

Természetesen, táborvezetőink mindig szíves rendelkezésükre állnak. Ezzel kapcsolatban részletes információkat a tábor kezdete előtt kiküldött tájékoztató e-mailben fogunk küldeni.

Mikor érdemes hívni a gyermekeket a táborban? Hogyan kommunikálhatok gyermekemmel a tábor ideje alatt?

A táborban két külön telefonszámot is fenntartunk kifejezetten arra a célra, hogy a szülők ezeken a számokon beszélhessenek gyermekükkel a táborozás ideje alatt. Kifejezetten hasznos ez azért, mert a gyermeknek nem javasolt saját mobiltelefont hoznia a táborba, illetve ha mégis hoz, javasolt azt leadni az értékmegőrzőbe a programok ideje alatt. A telefonálást a foglalkozások ideje alatt nem javasoljuk. A pontos időpontokról és a táborozók hívására fenntartott tábori telefonszámokról a turnus kezdete előtt 2-3 héttel kiküldött tájékoztató emailben adunk részletes tájékoztatást.

Meglátogathatom gyermekemet a táborban? Mi történik, ha a gyermekemnek honvágya van?

Általános látogatás:

A gyermekek látogatására természetesen van lehetőség a táborozás folyamán, de ezt inkább a több hétre érkező gyerekek esetében ajánljuk. Minden esetben kérjük, hogy előzetesen jelezzék várható érkezésüket. A hosszú turnus (két egybefüggő hét) folyamán javasolt látogatási idő: a hetek közötti szombat délután 15:00 és 20:00 között. (Külső személy látogatása – beleértve hozzátartozókat vagy bármilyen kísérőt – nem terjedhet ki a tábor szervezett programjain való részvételre.)

Első táborozók látogatása, esetleges honvágy kezelése:

Kisebb gyermekek – illetve olyan táborozók esetében, akik először töltenek egybefüggően több napot szüleiktől távol – előfordulhat, hogy az első egy-két napon honvágyat éreznek. Ez teljesen normális reakció az esetükben, amelynek kezelésére tanári csapatunk teljes mértékben felkészült. Amennyiben egy táborozónknál a legcsekélyebb letörtséget, szomorúságot is észleljük, azon nyomban cselekszünk. A szülőkkel felvesszük a kapcsolatot, viszont minden esetben kérjük őket, hogy legyenek szívesek tapasztalt csoportvezetőinkre és a táborvezetőkre bízni a problémát, és ne hívják fel közvetlenül gyermeküket, táborvezetőink folyamatos tájékoztatást adnak a szülőknek. A honvágy legcsekélyebb jeleinél a gyermekre még több figyelem irányul, mint általában: folyamatos szórakoztatással, kedvcsinálással megmutatjuk, hogy miből maradt volna ki, ha nem csatlakozott volna a Funside közösséghez. Ez idő alatt – az általános vélekedéssel ellentétben – nem javasolt a gyermek látogatása vagy a gyakori telefonhívások, mert azok nem enyhítik, hanem éppen hogy növelik a honvágyat, valamint lényegesen megnehezítik a táborozónak a gyermekcsoportba való beilleszkedését és azt, hogy a gyermek jól érezze magát a táborban. Ez idő alatt pedagógusaink kitartóan dolgoznak azon, hogy minden gyermek megkapja a kellő figyelmet táborunkban és minél jobban érezze magát a közösségben. Amennyiben szeretne többet megtudni az első táborozással járó élményekről és tapasztalatokról, forduljon hozzánk bizalommal!

Jelentkezés és részvételi feltételek

Mennyi időre küldjem táborozni gyermekemet?

Időtartamot nem szeretünk általánosságban javasolni, mivel mindenki a saját gyermekét ismeri a legjobban, így tudja azt, hogy mennyire önálló, hogy bírja a szülőktől való távollétet. Amennyiben gyermeke volt már ottalvós táborban és nem okoz neki gondot hosszabb időt szülők nélkül tölteni, úgy az egy hetet meghaladó táborozás sem jelenthet gondot. Sok táborozónk választ hosszú turnust (két egybefüggő hét), de egyre többen maradnak három vagy több hétre is, így hétről hétre ismerős arcokkal találkoznak és egy igazi közösség részévé válhatnak. A Funside Balaton táborokban rengeteg lehetőség várja a gyermekeket és fiatalokat, több hétre érkező táborozóink több mint 100-féle lehetséges táborkombináció közül választhatnak, valamint hétről hétre más délutáni és esti programokat vonultatunk fel a minél változatosabb időtöltés érdekében.

Honnan tudom, hogy bejutott-e a gyermek a választott táborba?

Az elküldött jelentkezést követően a rendszer automatikusan küld egy „jelentkezés feldolgozás alatt” tárgyú levelet, ami igazolja, hogy a jelentkezés beérkezett hozzánk. Ezután a jelentkezést legkésőbb 5 munkanapon belül feldolgozzuk, és küldünk egy e-mailes visszaigazolást a jelentkezésben megadott szülői email-címekre (a jelentkezéseket kollégáink minden esetben személyesen is átnézik). A hivatalos visszaigazoló levél mellett ekkor küldi ki a rendszer a tábor díjának befizetéséhez szükséges díjbekérőt is. A jelentkezés menetéről bővebben itt olvashat.

A jelentkezési lapot nem tudom kitölteni, nem tudom kiválasztani a tábor fajtáját.

Valószínűleg az lehet a gond, hogy nem adták meg vagy véletlenül nem helyesen adták meg a gyermek születési dátumát. Amíg ez a mező nincs kitöltve, addig nem jelennek meg a korosztálynak megfelelően választható táborfajták.

Részt lehet venni a balatoni táborban napközis jelleggel (ottalvás nélkül)?

Balatoni táborunkban nincs lehetőség napközis jelleggel való részvételre. Ennek elsősorban pedagógiai okai vannak: azok a gyermekek, akiket szüleik reggelente hoznak és esténként elvisznek a táborból, egyrészt az esti programok egy részéről lemaradnak, másrészt nem alszanak egy szobában csapatuk többi tagjával. Ez utóbbi azért lényeges, mert a gyermekek általában este, közvetlenül a lefekvés előtt beszélik meg a nap eseményeit, és ha a csapat egy tagja ebből kimarad, úgy a többi gyermek – bár akaratlanul – de gyakran nem tekinti őket a csapat teljes értékű tagjának. Így ez akadályozza a gyermeknek a közösségbe való integrációját és emiatt nem fogja jól érezni magát a táborban. Számunkra alapvetően fontos, hogy minden táborozónk ugyanabban az élményben részesüljön, ne csak annak egy szeletét kapja. Ezen szabályunk esetében kivételt nem tudunk tenni.

Táborunkban amúgy sok kisebb (8 és 10 év közötti) gyermek is megfordul, akik kor szerint bontott csoportban táboroznak, így természetesen ők sincsenek egyedül korosztályukban. A táborozás során lehetőség van a gyermekek látogatására is. Javasoljuk, hogy gyermekeiket ismerve döntsék el, hogy elég érettek-e ahhoz, hogy szülők nélkül töltsenek egy teljes hetet. Amennyiben igen, úgy nagyon szívesen látjuk őket a táborban, ellenkező esetben lehet, hogy érdemes várni egy további évet. Amennyiben a döntéshez bármilyen segítséget tudunk nyújtani, vagy bármilyen kérdésük lenne a táborral kapcsolatban, úgy természetesen keressenek minket bizalommal.

Épp a közelben nyaralunk, jöhet-e a gyermek csak 1-1 napra/csak a délutáni programra?

A Funside Balaton tábor délutáni programjain csak a táborozóink vehetnek részt. Egy-egy délutáni programon való részvétel, vagy 1-1 napon való részvétel nem lehetséges.

Miért nem tudok dupla szörföt választani a jelentkezési lapon?

A különböző foglalkozások közül csak az angol, sport, képzőművészet és tánc választható napi 4 órában (természetesen külön tananyaggal). A többi foglalkozás nem választható duplán, ezek mellé mindenképpen találniuk kell egy másik órát is.

Lehet a tábor ideje alatt hosszabbítani még egy plusz turnusra?

Alapvetően természetesen lehet a szabad helyek függvényében. Viszont azt javasoljuk, hogy ha már előre tudják, hogy több hetet szeretne a táborban tölteni a gyermek, akkor érdemes már úgy leadni a jelentkezést, mivel több éve már teljes teltházzal zajlanak táboraink így időközben nem nagy mozgásterünk van, viszont a várólistáink mindig nagyon hosszúak.

Lemondási és visszatérítési feltételek

Mi történik, ha a gyermek betegség miatt nem tud részt venni a táborban?

Amennyiben a táborozó a táborozást megelőzően vagy a táborozás közben beteg lesz, vagy más okból nem tud részt venni a turnusban, a Táborszervezők mindent megtesznek, hogy a táborozót a legkevesebb veszteség érje, illetve a turnust másik turnusra cserélhesse. A helyszín bérlése, az étkezés, ill. más előre felmerülő, lemondás esetén vissza nem nyerhető költségek miatt a turnus díjának visszatérítésére csak az alábbi feltételekkel van mód:

A turnus díjának 95%-os visszatérítésére a turnus kezdete előtt két héttel hétfőig jogosult (ez esetben egy 5%-os kezelési költség kerül levonásra a teljes tábordíjból). Ez után a turnus kezdete előtti szerdáig 80%-os, a turnus kezdete előtti csütörtöktől szombatig való lemondás esetén 50%-os visszatérítésre jogosult a táborozó. A turnus kezdetén való meg nem jelenés esetében pedig nem jár visszatérítés. Amennyiben a táborozó a táborozást a turnus megkezdését követően hagyja el, úgy semmilyen visszatérítésre nincs mód.

A visszatérítés mértékét a helyzettől és időponttól függően a táborvezetők határozzák meg. Abban az esetben, ha a tábor kezdete előtt a táborozó helyét egy másik táborozó betölti a teljes tábordíj visszatérítésére van lehetőség. Ehhez fontos az, hogy minél előbb felvegyék a kapcsolatot csapatunkkal, hogy intézkedni tudjunk. Betegen elindulni a táborba nem érdemes – ez esetben mindenképpen forduljanak a táborszervezőkhöz, hogy segíthessünk megtalálni a legmegfelelőbb megoldást!

Amennyiben a Táborozó a Tábor során betegszik meg és ezért el kell hagynia a Tábort vagy a Tábor helyszínen elkülönítve kell töltse a tábori napok egy részét, azért a Tábor Szervezői nem tartoznak felelősséggel és a betegség nem adhat alapot a tábordíj rendkívüli visszatérítésére.

Amennyiben a Táborozónál a hatóságok karantént rendelnek el és emiatt a megkezdett táborozást nem tudja folytatni úgy az nem adhat jogalapot a tábordíj rendkívüli visszatérítésére.

Mi történik, ha egy adott tábor nem indul el?

Táboraink hagyományosan teltházzal és túljelentkezéssel indulnak el, így egy teljes turnus vagy tábor elmaradásától nem kell félni. Bár ritkán történik ilyen, de előfordulhat azonban, hogy egy adott foglalkozásra, egy adott turnusban, esetleg éppen a táborozó szintjének megfelelő csoportban, nem gyűlik össze elég jelentkező, és emiatt a foglalkozást vagy csak a foglalkozás egy adott csoportját nem tudjuk elindítani. Ennek az előfordulási esélye rendkívül alacsony, de ha mégis megtörténik, akkor természetesen időben előre tájékoztatjuk erről az érintett táborozókat. Ilyenkor két lehetőség van: a táborozó választhat másik foglalkozást vagy választhat másik turnust, amelyben indul a kiválasztott foglalkozás. Ha egyik megoldás sem megfelelő, abban az esetben a tábor díjának 95%-át térítjük vissza, egy 5%-os kezelési költség kerül levonásra.

Amennyiben 2024. június 1. előtt olyan jogszabályi korlátozások lépnek életbe, amelyek minden kétséget kizáróan kimondják, hogy nem tartható ottalvós tábor Magyarországon, akkor a befizetett összeget a Tábor hiánytalanul visszatéríti, vagy kérésre a befizettet összeggel megegyező értékű vócsert (utalványt) állít ki, amely 2025-ban felhasználható. A vócser a kiállítást követően készpénzre nem váltható. 

Amennyiben 2024. június 1. és a Tábor kezdete közötti időszakban olyan jogszabályi korlátozások lépnek életbe, amelyek minden kétséget kizáróan kimondják, hogy nem tartható ottalvós tábor Magyarországon, akkor a fenntartott jelentkezések után a befizettet összeggel megegyező értékű vócsert állít ki a táborszervező, amely 2025-ban felhasználható. A vócser a kiállítást követően készpénzre nem váltható. 

Van lehetőség lemondani az emelt díjas foglalkozást?

Abban az esetben ha időben jelzik nekünk, hogy az emelt díjas foglalkozást le szeretnék cserélni más foglalkozásra, akkor az emelt díjas foglalkozás árát teljes egészében vissza tudjuk téríteni. Emelt díjas foglalkozás cseréje esetén a foglalkozás díjának 100%-os visszatérítésére a turnus kezdete előtt két héttel hétfőig jogosult a táborozó. A turnus kezdete előtt két héttel hétfőtől a turnus kezdete előtti szerdáig 80%-os. A turnus kezdete előtti csütörtöktől szombatig való lemondás vagy csere esetén 50%-os visszatérítésre jogosult, a turnus kezdetén való emelt díjas foglalkozás lemondása vagy cseréje esetén nem jár visszatérítés. Fontos, hogy a cserét minél előbb jelezzék nekünk, mert ha a tábor kezdete előtt a táborozó helyét egy másik táborozó betölti a teljes emelt díjas foglalkozás árának visszatérítésére van lehetőség. Emelt díjas foglalkozásnak minősül minden olyan foglalkozás, aminek az ára az alapdíjtól eltérő. Árainkat ezen a linken találják.

Szobabeosztás

Hogyan osztják be a gyermekeket a csoportokba (a délutáni programok során) és a szobákba?

Szobabeosztás:

Nem és kor szerint osztjuk szobákra táborozóinkat, így egy szobában csak azonos nemű és azonos korú (maximum 2 év különbséggel, azaz egy szobán belül pl. 10-től 12-ig) táborozókat helyezünk el. Ez azt jelenti, hogy egy szobában vannak pl. 8-9 éves fiúk, külön szobákban a 8-9 éves lányok, külön szobákban a 10-11 éves fiúk, külön szobákban a 10-11 éves lányok, és így tovább egészen a 16-17 éves korú táborozókig. Amennyiben táborozónk testvérével, barátaival, osztálytársaival együtt érkezik és szeretnének egy szobába kerülni, úgy kérjük, hogy a jelentkezési lapon írják meg azoknak nevét, akikkel egy szobában szeretnének lakni. Amennyiben ez a fenti feltételekkel sem ellentétes és az ágyak számának is megfelel (max. 6), úgy igyekszünk ennek mindig eleget tenni.

Csoportbeosztás:

A délutáni és esti szabadidős programok fő szervező egysége a dupla csoport, amely kettő 8 fős csoportból áll össze: pl. egy 12-13 éves fiúkból és egy 12-13 éves lányokból álló csoport alkot egy dupla csoportot. Minden csoport saját csoportvezető tanárral rendelkezik – aki az egész tábor folyamán a csoporttal van –  így egy dupla csoportra két csoportvezető tanár is jut. A legtöbb délutáni és esti programra ilyen csoportokban mennek táborozóink, de vannak olyan programok is, amelyeken egyénileg lehet részt venni. A 8 fős csoportok a szobabeosztás alapján alakulnak ki. A szobabeosztásból adódóan a csoportok mindig korban azonosak (maximum két év eltérés lehet a csoporton belül). A csoportvezetőkön kívül a táborban velünk dolgoznak vezetőink, orvostanhallgatónk, fotósaink, valamint tanáraink és önkéntes segítőink is, így a táborban a gyermek-felnőtt arány sosem rosszabb, mint 5:1-hez, azaz minden 5 táborozóra jut egy tanár.

Elfelejtettem beírni szobatársnak a barátom, be lehet írni utólag?

Természetesen utólag is be lehet írni valakit szobatársnak, csak kérjük, hogy emailben is küldjék el a nevet.

Testvérek lehetnek egy csoportban/szobában?

Nem és kor szerint osztjuk szobákra táborozóinkat, így egy szobában csak azonos nemű és azonos korú (maximum 2 év különbséggel, azaz egy szobán belül pl. 10-től 12-ig) táborozókat helyezünk el. Ha beleesnek ebbe a kritériumba, akkor természetesen lehetnek szobatársak.

Pénzügyek

Kell készpénz a táborba?

Érkezéskor minden táborozónk kap egy karszalagot, ami egyedi számmal ellátott. A táborozók ezzel tudnak fizetni a büfében, így a gyermeknek nem kell magával hoznia készpénzt. Amennyiben mégis hoznak, úgy mindenképp javasoljuk, hogy a pénztárcát adják le az értékmegőrzőbe. A külsős programoknál a gyerekek le tudnak venni pénzt a karszalagjukról, így emiatt sem kell készpénzt külön hozni.

Hogy működik a karszalagos fizetés? Mi történik, hogyha lefogy a feltöltött pénz?

A büfét egy külső szolgáltató üzemelteti, de megállapodásunk szerint készpénzmentesen tudnak vásárolni táborozóink. A táborba érkezéskor tudnak befizetni a büfészámlára egy tetszőleges összeget, majd az egyedi sorszámmal ellátott karszalag számának bemutatásával és név bemondásával tudnak számlájuk terhére vásárolni a táborozók. Az ajánlott összeg egy hétre 5000-10000 Ft. Amennyiben kevésnek bizonyul az előzetesen feltöltött összeg, akkor természetesen meg lehet növelni a keretet, ez esetben egy írásos emailt kérünk a kedves szülőktől, hogy kinek és milyen összeggel töltsük fel a számláját, amelyet a táborból való távozáskor lehet rendezni. Amennyiben a táborozó nem használja el az előzetesen befizetett keretet, akkor természetesen az összeg a táborból való távozáskor visszafizetésre kerül.

Lehet részletben fizetni a tábor díját?

Igen, díjmentes részletfizetésre is van lehetőség. A jelentkezési lapon 2 vagy 3 havi részletfizetést lehet választani. Ennek megfelelően, havonta megküldött díjbekérők (2 vagy 3 db) kiállításától számított 8 napon belül kell teljesíteni a befizetést.

3 havi részletfizetést 2024. április 1-ig, 2 havi részletfizetést 2024. május 1-ig leadott jelentkezéshez tudnak választani a jelentkezési lapon. 2024. május 1-et követően csak egyösszegű befizetés lehetséges a 2024-es nyári szezonra. Bővebb információkat a jelentkezést követően, a visszaigazoló emailben küldjük el, illetve a díjbekérő(kön) is fel lesz(nek) tüntetve.

Fizethető a tábor Nemzeti utalvánnyal?

Sajnos Nemzeti utalványt nem tudunk elfogadni. Széchenyi Pihenő Kártya szabadidő alszámlájáról tudunk befizetést fogadni.

Hogy tudok SZÉP kártyával fizetni?

Balatoni táborunknál a turnus díja részben vagy teljes egészében SZÉP Kártya szabadidő alszámlájáról is fizethető. A különböző bankok online rendszere másképp működik, így amennyiben nem biztos benne, hogy hogyan működik a SZÉP kártyával való fizetés, úgy érdemes felvenni a kapcsolatot az Ön SZÉP kártya szolgáltató bankjával, további kérdés, segítség esetén bátran keresse csapatunkat!

Bővebb információ a szépkártyás fizetésről…

K&H SZÉP kártya, OTP SZÉP kártya, MKB SZÉP kártya

Rendkívüli: 2022 szeptemberéig a SZÉP kártya bármely alszámlájáról tudunk befizetést fogadni!

Ha két foglalkozást választok, akkor az azt jelenti, hogy drágább a tábor, mint az alapdíj?

A tábor díja két alapdíjas foglalkozást tartalmaz. Alapdíjas táboraink esetében kettőt is lehet választani hetente és ez nem befolyásolja az árat. (Tehát pl. az angol és tenisz kombináció esetében mindkettő alapdíjas)

A szörftábor esetében például (amely az emelt díjas kategóriába esik (alapdíj) + 44 000 Ft) mellé szintén lehet választani egy második foglalkozást. Ha a választott második foglalkozás alapdíjas, akkor szintén nem változik az ár (mondhatjuk úgy is, hogy „jár mellé egy második foglalkozás is”). Ha viszont a második választott foglalkozás is emelt díjas (mint a szörf és anyanyelvi angol kombináció esetében), akkor mind a két plusz díj hozzáadódik az alapdíjhoz. Foglalkozásaink nagy része alapdíjas, a teljes listát és a kombinációkat a honlapunkon találják.

Van testvérkedvezmény a balatoni táborban?

Testvérkedvezmény balatoni táborunk esetében nincsen, de van lehetőség részletfizetésre. Árainkat itt találják.

Hova utaljak?

A Funside Balaton táborhoz tartozó utalási adatokat ITT találják!

Kérjük figyeljenek arra, hogy a díjbekérőn feltüntetett pontos összeget utalja el, továbbá, hogy a közlemény rovatban kizárólag a díjbekérő sorszámát tüntesse fel! (minta: D-FUN-XXXX)

 

Honnan tudom, hogy beérkezett-e már a befizetésem?

A táborbefizetésről, részletfizetésről minden esetben a Számlázz.hu felülete küld egy visszaigazoló e-mailt, amelyben megtalálható a befizetést igazoló számla is. Amennyiben a befizetést követő pár napon belül ezt nem kapják meg, úgy kérjük, vegye fel a kapcsolatot velünk.

Meddig tudom befizetni a tábordíjat?

Egyösszegű fizetés választása esetén: június 10-ig a jelentkezés visszaigazolásától számított 21 napon belül; június 10-et követően leadott jelentkezés esetén a jelentkezés visszaigazolásától számított 14 napon belül, kivéve: amennyiben a jelentkezés kevesebb, mint 2 héttel az adott turnus előtt történik, úgy a befizetési határidő 3 nap.

Részletfizetés esetén: 2 vagy 3 havi részletfizetés választása esetén a választott részletnek megfelelően, havonta megküldött díjbekérők (2 vagy 3 db) kiállításától számított 8 napon belül.

Utazás - Érkezés - Távozás

Mikor kell érkezni első nap?

A regisztráció vasárnap (az adott turnus első napján) 11.00 – 14.00 óráig van, amennyiben ettől eltérő időpontban érkeznek, kérjük, hogy előre jelezzék nekünk telefonon vagy email-ben.

Mikor lehet a gyermekért jönni a távozás napján?

Szombaton (az adott turnus utolsó napján) 10.00 – 13.00 óráig van a kiregisztráció. Ha várhatóan más időpontban érkeznek a gyermekért, kérjük, hogy előre jelezzék nekünk telefonon vagy email-ben.

Vonattal érkezne a gyermek, mi a teendőnk?

Amennyiben vonattal érkeznek, úgy fontos, hogy Becehegy állomásig kell megvenni a vonatjegyet. A tábor Balatongyörök szélén helyezkedik el, így a balatongyöröki állomás nagyon messze van gyalogosan a tábortól. Ha megírják számunkra, hogy pontosan mikor érkezik be a vonat Becehegy állomásra, úgy, ha igénylik, akkor ki is sétálunk a gyermekért, hogy biztosan eljusson a táborba. A tábor az állomástól a bicikli úton (balra) sétálva, nagyjából 800 méterre van.

A Funside-os csoportos utazást szeretnénk igénybe venni, hogy működik?

Lehetőség van Budapestről szervezett formában, tanári felügyelettel való leutazásra a táborba, amely busszal történik. Ez előzetes jelentkezéshez kötött és a szabad helyek függvényében vehető igénybe. A busz a Kelenföldi vasútállomásról induló különjárat, és átszállás és megálló nélkül egészen a táborig hozza a csoportot. Az utazásról bővebben ezen a linken tájékozódhatnak.

Szeretnék busszal menni, de nem jeleztem a jelentkezéskor. Lehet utólag?

A buszos csoportban korlátozott a helyek száma, így az utólagos jelentkezés a szabad helyek függvényében lehetséges. Amennyiben szeretné igénybe venni a buszos utazást/szeretne a várólistára felkerülni, mindenképpen írjanak egy emailt csapatunknak, csak akkor tudjuk felvenni a gyermeket a listára.

Nem érünk oda a beregisztrációra/kiregisztrációra, mikor jöhetünk?

Amennyiben a beregisztráció, vagy kiregisztráció időpontjától eltérő időpontban érkeznek, kérjük, hogy előre jelezzék nekünk telefonon vagy email-ben. Tábori irodánk reggel 8 és este 20 óra között tart nyitva. A megérkezésre vagy hazautazásra vonatkozó egyéni igényeket (pl. Becehegy állomásra való kíséretet, vagy más időben való egyéni érkezést és bejelentkeztetést) csak nyitvatartási időn belül áll módunkban kielégíteni.

Foglalkozások

A heti délelőtti blokkokat a jelentkezéskor kell-e eldönteni vagy később esetleg majd a táborban?

A foglalkozásokat előre kell eldönteni és a jelentkezési lapon megadni, mivel minden foglalkozáson korlátozott számú helyeink vannak. A jelentkezésnél választott foglalkozás megváltoztatását a tábor kezdete előtt bármikor lehet kérni, de minden esetben a táborvezetőkkel kell egyeztetni, mert előfordulhat, hogy az újonnan választott foglalkozáson már nincsen szabad hely. Amennyiben emelt díjas foglalkozást szeretnének cserélni, kérjük, vegyék figyelembe a visszamondási feltételeket! A változtatás igényét kérjük írásban is (emailben) jelezni. Amennyiben a táborozó az első nap után, vagy akár a hosszú turnus felénél szeretné a következő heti foglalkozásának változtatását kérni, arra is megvan a lehetősége – a szabad helyek függvényében – de a táborvezetők minden ilyen változtatásnál is a szülők írásbeli jóváhagyását fogják kérni.

Nem tudom milyen foglalkozást válasszunk, a nyelv fejlesztése az elsődleges cél.

Ha az elsődleges cél, hogy nyelvből minél többet fejlődjön az egy hét leforgása alatt, úgy érdemes lenne az adott nyelvet duplán választani (azaz napi 2×2 órában, ez heti 20 óra). Így nem tudnak mellé másik foglalkozást választani.

Anyanyelvi angolt szeretnénk választani, de nem tudjuk, hogy elérjük-e a minimum szintet. Nem tudom, melyik angol tábort válasszam.

Ha nem biztosak benne, hogy milyen szinten áll a gyermek, de az Anyanyelvi angol vagy Angol dráma tábort szeretnék választani, szívesen küldünk egy előzetes szintfelmérőt, amelyet otthon ki lehet tölteni, de mivel elsősorban a szóbeli szint, ami mérvadó, így esetleg érdemes megkérdezni az iskolában vagy ahol angolul tanul, hogy szerintük eléri-e az A2 szintet.

Az egyes angol táborok közti különbséget ezen az oldalon tudják megnézni.

Mi történik, ha egy foglalkozást vagy programot rossz időjárás miatt nem lehet megtartani?

Általános szabály:

Legtöbb foglalkozásunk – ideértve nyelvi és oktató-, valamint művészeti táborainkat – rossz időben is megtarthatóak, hiszen ehhez táborhelyünkön kellő belső térrel rendelkezünk. A délutáni és esti programok egy része bent is megtartható, egy részük azonban nem. Több napi rossz idő esetén a kinti programokat más – hasonlóan szórakoztató, de fedett térben is megtartható – programokra cseréljük, illetve a lehetőségeknek megfelelően mindent megteszünk, hogy az adott hét legfontosabb programjai (ilyen pl. az aquapark) ne maradjanak el, és ennek érdekében – amennyiben szükséges – változtatunk az adott turnus előre meghirdetett napirendjén is. A rossz időjárás minden táborozó és táborszervező közös ellensége, de sajnos garanciát mi sem vállalhatunk a napsütéses időjárásra, így a tábor díjának visszatérítésére rossz időjárás miatt nincs mód.

Sport-, amerikai sportok, golf- és tenisztáboraink esetében:

Amennyiben rossz idő miatt kénytelenek vagyunk egy-egy foglalkozást elhalasztani, úgy törekszünk rá, hogy azokat részben vagy egészében be tudjuk pótolni, illetve ideiglenesen más sportfoglalkozásra cserélni. Más foglalkozásra való teljes (egész turnusra szóló) váltásra is van lehetőség, de csak a következő esetekben: amennyiben egyrészt tartósan fennáll a rossz idő, amely következtében több napon keresztül is lehetetlen a foglalkozások megtartása vagy pótlása, másrészt pedig az óhajtott cserefoglalkozáson még van szabad hely. Továbbá nyomatékosan kérjük sportfoglalkozásokat választó táborozóinkat, hogy hozzanak magukkal baseball sapkát az órákra, mert a kánikula legalább akkora veszélyeket rejt magában, mint a hideg idő.

Lovastáborunk esetében:

A lovasfoglalkozásokat hűvösebb időben, illetve enyhe szitálás esetén is megtartjuk. Ezért kérjük, hogy a lovastábort választó táborozóink feltétlenül hozzanak magukkal hosszú nadrágot, illetve széldzsekit vagy esőkabátot. Amennyiben ezt elmulasztják, úgy rossz időben az egészségük megóvása érdekében nem engedjük részt venni a lovas foglalkozásokon. Ez esetben pótlásra nincsen lehetőség.

Szörftáborunk, SUP táborunk esetében:

A szörf és SUP foglalkozásokat hűvösebb időben, illetve enyhe szitálás esetén is megtartjuk, amennyiben ezt a strandon dolgozó vízimentők – az esetleges viharjelzés folyamatos figyelése mellett – engedélyezik. Ebben az esetben táborozóink számára neoprén öltözetet biztosítunk a szörfözéshez. Amennyiben ideiglenesen teljes szélcsend áll fenn, úgy addig oktatóink a parton tartanak elméleti oktatást.

Elsőnek írtam be a szörföt, akkor első blokkban is leszek?

A jelentkezési lapon megjelölt foglalkozási sorrend nem a végleges sorrend, előfordulhat, hogy az változik, mert az adott foglalkozás adott blokkjában nincs már szabad hely, vagy más választott foglalkozás befolyásolja a sorrendet.

Lehet a gyermekem ugyanazon a foglalkozáson, mint a barátja?

Sok minden befolyásolja a foglalkozások sorrendjét, így érdemes a jelentkezési lapon a megjegyzés rovatba beírni, hogy kivel szeretnének egy foglalkozásra kerülni. Ezt minden esetben igyekszünk teljesíteni, de sajnos garanciát nem tudunk rá vállalni. A különböző nyelvi foglalkozásokon szint szerint vannak szétosztva a gyermekek, így ott amennyiben nem egyezik a szintje a két gyermeknek, úgy nem tudnak egy foglalkozásra kerülni.

Az angol szintfelmérőt a táborban kell megírni, vagy előtte?

Angol táborunk esetében szintfelmérést a táborba érkezéskor végzünk. Előzetes szintfelmérésre csak akkor van szükség, ha anyanyelvi csoportot jelöltek meg, de nem biztos, hogy a gyermek eléri az anyanyelvi angol csoportok legalsó szintjét (A2).

Kötelező-e két foglalkozást is választani délelőttre?

A táborban 2×2 óra oktatást kell választani, amely lehet például olyan felállásban, hogy mind a kettő tánc vagy lehet az egyik tánc a másik pedig valami más. (pl.: tánc – angol, ez azt jelenti, hogy 2 óra tánc és 2 óra angol naponta) Mind a két foglalkozás/négy óra lezajlik ebédig, délutántól pedig már csak az izgalmas szabadidős programoké a nap hátralévő része.

Programok

Mi történik rossz idő esetén? Elmaradnak a programok?

Rossz idő esetén mindig van egy B opció, amivel tudunk tervezni, de igyekszünk az adott programokat ilyenkor beltéren megtartani. Amennyiben heti nagy programot veszélyeztet az időjárás, úgy a héten egy másik napon tartjuk meg, amennyiben van rá lehetőségünk.

Két turnus közötti váltás idejében mit csinálnak a hosszú turnusra maradó táborozók?

A két vagy több egybefüggő hetet választó táborozóink a turnusok közti – szombat délutántól másnap délig tartó – időszakot is a táborban töltik, ahol nekik külön programokat szervezünk. Ezek jellegükben kevésbé aktív programok, mint a hét közben zajló szabadidős tevékenységek, mert tapasztalatunk szerint a gyerekek is elfáradnak a hét során és vágynak a két hét között egy nyugodtabb napra, amikor pihenhetnek, strandolhatnak, beszélgethetnek, játszhatnak (mozi est, társas, activity, kártya stb.). Mivel tanárainknak is kell biztosítanunk lehetőséget egy kis pihenésre, így előfordulhat, hogy ez idő alatt nem szokásos csoportvezetőjük, hanem egy őt helyettesítő csoportvezető tanár felügyel a gyermekekre. Vasárnap délelőtt – az új táborozók megérkezésétől számítva – ismét maximum sebességgel pörög tovább a tábori élet!

Milyen programok vannak egy adott turnusban?

Az adott turnusok pontos beosztását ITT tudják megtekinteni. Minden nap van egy délutáni és egy esti program, ami az adott hét témájához kapcsolódik.

Korhatárok

Láttam a weboldalon, hogy a korhatár 8-17 éves korig terjed a táborban, de ténylegesen milyen korú gyerekek vannak a legtöbben?

Mivel hetente körülbelül 250 táborozónk van, ezért elmondhatjuk, hogy tényleg minden korosztály nagy számban képviselteti magát minden turnusban, a legfiatalabbaktól a legidősebbekig.

A gyermek még épp nem 8 éves. Jelentkezhet-e a táborba?

Ha elvégezte az első osztályt a gyermek, és a választott turnus kezdetekor legalább 7 éves elmúlt, akkor jelentkezhet a táborba.

Alumni

Milyen feladataik vannak?

 • reggeli ébresztésben segítség és a “Funside rádió” kezelése
 • vezető animátoraink és programszervezőink segítése a délutáni és esti programok előkészítésében
 • színházteremben lévő heti poszterek folyamatos frissítése
 • táborozói névsor ellenőrzése (pl. étkezésnél)
 • a Funside Balaton médiás csapatának segítése
 • csapat segítése a pakolásban, rendrakásban és dekorálásban (pl. ballonok/poharak cserélése, babzsákok reggel-este ki-be pakolása stb.)
 • a recepciós csapat munkájának segítése
 • eseti jellegű feladatok a hét témájához kötődően

Nekik nem kell tábor díjat fizetni, de fizetést sem kapnak, tehát önkéntesként dolgoznak? Ugyanúgy kapnak ellátást?

Igen. Az Ifik tábori részvételi díjat nem fizetnek, költségeiket (szállás, étkezés) a Funside Egyesület állja, de külön fizetést sem kapnak, segítségüket az élménnyel háláljuk meg!

Egyszerre több turnusra is lehet jelentkezni?

Előzetes egyeztetés után a beérkező igények szerint döntjük el, hogy ki mennyi időre jöhet.

Minden Alumnist felvesznek? Mi történik akkor, ha egy turnusra túl sok Alumnis jelentkezik egyszerre?

Helyeink csak korlátozott számban vannak: turnusonként összesen 6 főt tudunk fogadni! Túljelentkezés esetén szervezői csapatunk dönt a helyek odaítéléséről.

Hogy és mikor lehet jelentkezni?

A tagság meghíváson alapul, régóta visszatérő tábozóink a táboruk utolsó napján kapják meg az Alumni meghívójukat. Az, hogy ki lehet Alumni a Funside Csapat tagjai szavazzák meg, így Funside Alumni tagnak lenni különleges kiváltság.

Nemzetközi tábor

Milyen országokból érkeznek táborozók a Funsideba?

A Funside Balaton az ország legnagyobb nemzetközi tábora, amelyet nyaranta több mint 50 országból látogatnak! Részletes lista az alábbi linken tekinthető meg.

Mit jelent, hogy a tábor hivatalos nyelve magyar és angol?

A Funside Balaton tábor a nagy nemzetközi érdeklődésre való tekintettel teljesen kétnyelvű. Minden programot magyarul és angolul is elmagyarázunk, valamint minden kiírást angolra is lefordítunk. Fontos, hogy minden külföldi táborozónknak vagy magyarul, vagy angolul kell tudnia egy olyan alap szinten kommunikálnia, hogyha bármilyen problémája van, azt meg tudja beszélni a csoportvezetőjével, valamint megértse a szabályokat, programokat és tökéletesen otthon és biztonságban érezhesse magát a tábor ideje alatt. (Csapatunk tagjai között vannak némettanárok is, ezért megoldást jelent a nyelvi akadályok leküzdésére, ha valaki németül jól beszél, de azért angolul is tud legalább egy nagyon alap szinten.)

A választott foglalkozások esetében:

A nyelvórákon a tanár mindig az adott nyelven kommunikál, tehát például angolórán angolul és németórán németül. A többi foglalkozás kétnyelvű, például egy teniszcsoportban az edző magyarul és angolul is elmagyarázza a feladatot, játékot. Van azonban néhány táborunk, amelyben nem megoldható a kétnyelvűség, ezért csak magyar táborozóink számára indulnak: ilyen a média-fotózás, mindfulness.

 

Nem találta meg a választ kérdésére? Keressen minket bizalommal!

Visszaugrás a navigációhoz